✿السلام عليكم✿
✿ just an expressive person who loves to write ✿
✿ sometimes , i write to encourage and give hope, to others ✿

Sunday, 15 December 2013

5hari akan datang .


assalammualaikum wahai saudara islamku .
*fuh fuh ! habuk y sgt sgt tebai !
mwaaahx ! rindu kat miss blacky sy ni .
how aaaaa u ?!
aaaa u fine n happy like me ?!
so , gv me five !!
love my broken english laaa .
bhahaha .

lama x ceqita kat blog aku ni .
*taip taip taip smbl dgq lagu lagha
sibuk sgt aku ni , mungkin laa .
sibuk demokkan badan aku y terslim sgt ni .
haha . atas janji dkat Mr utk sihat .
maka terpaksalah aku , bhaha .
tapi x adil .
sebab Mr nk kurus .
btw , dia masih x berkesempatan nk on diet .
sebab sibuk keja, bhahaha .
so i think hajat dia xkan tercapai dlm msa terdekat ni .
btw , dia dah nk p syiria utk misi .
aku rasa sedih, aku rasa bangga, aku rasa takut,
herrrr .
mcm mcm aku rasa .
first , mula mula aku rasa risau bila dia ckp .
rejim bashar nk bom tempat y dia nk p ni .
bukan dekat bab tu ja aku takot .
time dia nk masuk kat tmpt tu pon , dh bt aku pikiaq mcm mcm .
secondly , cuaca kat sana sekarang y terlampau sejuk .
dia baru dok kat kuantan 2 hari n tidoq dlm suhu 16drjh celcius pon dh demam .
byangkan dia kat sana nt dgn suhu , 7drjh celcius .
kita paling sejuk kat malaysia pon 24drjh celcius .
tapi aku yakin ,
pertolongan Allah SWT sentiasa ada dgn para perjuang agamaNya .
tapi dia selalu suruh aku doakan dia dpt syahid kat sana .
tu impian paling besaq dia .
ce pikiaq , spa nk doa bg meninggal haa .
tapi klau impian dia tu tertunai .
insya Allah , aku blh redha .
sebab dia dipanggil balik oleh Pemiliknya dlm keadaan husnul khotimah .
dan permergiaan dia nanti atas sebab y lebih mulia dr impian dia n aku .
impian besaq dia , dia nk syahid n dia nk berjiran dgn khalid al-walid, panglima tentera Rasullullah SAW .





mungkin dia , selepas arwah ahmad ammar ,
dan mungkin Allah akn terus bg dia kekuatan dan ruang utk terus berjuang di atas jalanNya .
takdir dan rancangan Allah sentiasa indah dan adil utk hambaNya .

dia selalu ulang cakap kat aku .
dia rasa love yasmin , mungkin kenangan dia utk semua .
dan kemarin dia bt status fb cakap bnda yg sama dia dok ckp kat aku selama ni .
mungkin , syahid mendekati dia .
mungkin hajat dia tertunai
tu buat dia rasa mcm tu
sebab dri mula aku kenai dia ,
impian tu la selalu dia ckp , dia angan , dia minta sampai hari ni .




apapon , kita sama sama doakan depa yg nk p sana
20 dec sampai 30 dec ni .
semoga perjalanan n perjuangan depa dlm rahmat dan perlindungan Allah SWT .
semoga depa selamat p dan balik .
semoga depa diberikan kekuatan dan kesihatan yg baik utk membantu saudara kita kat sana .
andai depa ada salah ngn kita yg kat sini antara sedaq n x sedaq .
kita maafkan depa .
halalkan makan minum depa .
halalkan hal depa yg terlebih terkurang , terambil x sengaja .


that all utk kali ni ,
maafkan aku jugak andai terkurang n tersalah n terlebih kat mn mn .
assalammualaikum ..

Tuesday, 1 October 2013

setelah. . .



















Dugaan..
Pahitnya lebih dari hempedu
manakan bisa bertukar madu
Telan bersama kedukaan
Pendam hingga berlinangan
Pedih sukar digambarkan

Hanya Tuhan yang bisa memaniskan
Walau mustahil tuk difikirkan
Hatta sudah di penghujung jalan
Buntu solusi, tiada penyelesaian

Tiada ujian, tiadalah tingkat iman
Segalanya terserah pada kamu
serta kesungguhan
Sandar harapan pada Sang Tuhan
Setelah segalanya engkau tlah ikhtiarkan.

dugaan datang
mungkin kerna engkau masih kurang bersujud pada Tuhan.



























Friday, 20 September 2013

final mood .





















rasa mcm baru ja daftar ambik dip semalam .
tp aku dh langsai kan 1 final paper semalam .
bapak susaaah .
baru bc doa n usya usya kertas soalan .
pala aku dh bagai diserang maigrain ,
isi isi makanan dan ayaq dlm badan aku 
mcm menolak nolak nk keluaq dr kerengkong aku .
benda bendayg paling buat aku rasa makin lemah
aku x bawak masuk pensil n eraser dlm dewan .
i just bring two pencils n ruler .
Oh Ya Rab !
apa aku nk buat ni .
20 soalan habaq kat hang .
xkan aku k tinggai carry mark aku pon cukup cukup lulus ja .
aku terus zikir n doa dlm hati .
cuba tenangkan diri aku sendiri .
aku x mampu nk pikiaq apa apa dah .
dgn lecturer dok jalan ke depan ke belakang , p depan blik .
aku wat berani , pgil member aku kat meja depan .
minx pinjam pensil dia .
nasib la dia dgr n bg aku pinjam
cepat cepat aku tenyeh tenyeh paper sheet tu bg siap .
ni la malam yg paling nk membunuh aku .
x expect lgsg nk kena gn pensil .
sebelum ni semua pkai tulis dlm booklet ja .
xdak nk kena tenyeh tenyeh ni .
apapon ,
alhamdulillah .
aku dpt jwp habeh .
bapa dpt , tu cita blkg .
yg penting jawap semua . xdak tinggai tinggai .

untuk final ni jugak .
aku nk idop aman damai sentosa sejahtera bahagia tenang .
aku malas nk pikiaq apa apa masalah .
bg aku ,
annoying people and problem just like debu .
bila hebus o lap , hilang la .
btw i want to ,
ask for forgiveness for my mistakes and halal to all that know me .
pray for my success .
hope your best wishes with me .

Monday, 2 September 2013

sangat bernilai . . .






assalammualaikum
hyep mr' and mrs' bloggie
what up today ??
hope u have a nice day

entri kali ni , aku nk cita pasal satu buku 
buku ni aku baru beli kemarin dulu 
sebab ada org suggest dekat aku
its him . . .( MSMY )

aku asa x rugi la beli buku ni
penuh motivasi yg ajaq diri aku
untuk jdi better muslimah
insyALLAH .

buku ni ajaq utk aku jd semangat
untuk hidup
tak payah rasa sedih, resah, marah, dengki ( tak penah lagi setakat ni dengki kat org ) and benci ( ada sikit sikit , x byk la , xmaw rosak aty sendiri )
buku ni bg jalan selesai mslh yg jadi kat diri manusia zaman skg dengan rujukkan kepada wahyu , risalah yg sesuai dengan fitrah manusia la ni .
selain tu , buku ni pon dia ambik kisah kisah hidup manusia la ni yg boleh jadi contoh kat diri .

sebagai contoh yg menarik aku nk kongsi ,
penulis cakap ,
engat benda yg lepas n benda yg buat hati sendiri sedih n sakit , benda paling boddo n gila
kenapa ??
bagi orang yg waras , benda masa lalu tu , dia takkan peduli dah n xkan persoal benda tu.
dia akan buang jauh jauh ,
sebab benda yg lepas , takkan balik n boleh ubah dah
mcm firman ALLAH :

" terimalah apa yang Aku kurniakan kepadamu dan jadikanlah dirimu dari orang-orang yang bersyukur."
(surah Al-A'raf:144)

jadi , ucapkanlah :
" wahai masa lalu diri aku , tenggelamlah seperti matahari ,
aku takkan teriak bila hang p , 
bahkan aku takkan bazir masa aku untuk termenung engat hang,
hang p la , jangan balik dekat aku ."
sorri , aku guna pure kedah . : )
paham niri la nuh .

soo , amacam , tertarik tak ??
nk taw lebih lebih ,
beli la niri nuh , x mahai pon rm30 ja .
klau nk aku cerita ,
pulus kena byaq lebih lagi la .
haha .
amacam deal tak ??
haha .
rajinkanlah diri baca benda benda ilmu .
banyak manfaat kat diri .
ilmu tu pon mungkin boleh tolong kita kat akhirat nanti .
dari dok baca gosip n benda tak tahuan lain nuh .
nasihat utk diri sendiri n anda lain yg sudi .
peace not war !!

buku ni ajak pembaca dia untuk :

'gembira , bahagia, optimis dan damai dalam hidup sendiri'
'jalanilah hidupmu apa adanya dengan rela dan senang hati'

baby boy pon baca ,
kome xnak baca ??
La Tahzan
by :
DR. 'Aidh bin Abdullah Al-Qarni



Thursday, 1 August 2013

KPTM-UiTM Alor Setar




assalammualaikum n hye , bloggie .
wah berhabuk si comel saya ni .
setelah berapa abad abaikan dia .
jangan ngajuk ya sayang .
meh sy kiss ckit .
mwaaahx !!
haa , comei dah , senyum camtu .
haha .
bajet ja kan ,
supa ada yg rindu saya .

peeep !! preeep !!
setelah nk masuk 2 bulan lebih jugak la , 
aku sambung study .
ni baru berkesempatan nk update new entry .
bajet bz macam perdana menteri ja .
padahal baru sambung study .
so , ada gua kisah .
duit laki gua bagi , utk study .
bukan g tayang badan kat shoping mall .
wakaka .


haaa ??
mcm mn ngn study aku ??
bt masa sekarang , owk ja .
alhamdulillah , mampu utk menghadapi .
yap , study mana la yg senang .
semua kena susah dulu , lepas tu kita enjoy !!
then ,
bila idup dunia dh senang lenang .
jangan dok lupa akhirat tu noh .
sebab , bukan la nk tunjuk baik .
tapi . . .
diri sendiri pon sama la kan .. .
jujur la cakap kan . . .
pakat dok lebih dunia lagi la ni pada akhirat nu .
so , mai kita pkat pkat sedaq la nuh .
bukan semua benda kat dunia ni boleh bawak bekai p istana .
banyak bawak p reban buruk nuh lagi .
pada istana yg tersergam indah nuh .





aku , cakap hal kos aku .
boleh tahan gak la ,
kos OM ni kan .
pergh !!
tapi aku xleh tahan dengan biss math la .
tapi aku yakin ngn diri aku .
aku boleh buat !!
yang x agak aku x selesa .
kelas PD .
kena mekap n pkai cantik cantik bagai .
aku xreti nk menyegak oi .
kelas adminss owk owk ja la .
boleh meningkatkan comunication aku n brave aku nk cakap depan org .
wlpn broken english kan .
besa la , beb .
nama pon students kan .
klau tiptop  , jadi lecturer la nuh .
kelas information , membuatkan , aku kena korek google lebih lebih lagi .
sebab kena taw byk pengetahuan am .
kuiz ikut dan ja soalan dia .
xdak dalam buku pon .
mmg jenuh la klau xtaw byk ilmu am ni .ahahahahah .
dapat jugak aku jadi student uitm
wlpn bljr just sbg kerjasama
tapi dip nt , konvo uitm
alhamdulillah
berkat , MSMY bawak masuk uitm dia
n doa ibu abh famili



macam mana orang orang dia plak ??
biasa la , semua owk owk ja .
ya la , kita mn blh bt orang jadi macam mana kita nak .
dan kita bukan la baguih sangat nk jadi mcm mn yg org nak .
so , no need la bg aku .
nak baik baik n jadi pak/ mak ampu utk jadi kawan .
klau dia ikhlas nk kawan ngn kita .
dia akn terima diri kita seadanya 100% .
no need utk jd mcm pa dia nak .
so , cermin diri dlu la , sebelum nk ngata n cakap hal org .
biasa la , klau nk share apa apa sikit , nk luah perasan yg x puas hati or x suka something .
bila kita luah , baru kita qasa kurang sikit .
nk pikiaq study apa lagi kan .
so , 
kena pandai la cari yg betui amanah n jujur ni .
silap pilih mampus hang wei .
hang yg kena nanti .
macam macam benda jadi .
tambah tambah yg senang kena provok macam aku .
so , bagi aku la ni .
baek aku jaga diri aku , n kureng peduli orang .
sebab , mulut orang bertanya , bila aku menjawap .
aku yg kena .
tapi xpa .
aku diam .
tapi x bermakna salah kan ??
mengadu dekat yg memiliki n mecipta aku ja lepas ni .
sebab DIA la yg paling amanah n memahami kekasihNYA .
Yap , terjamin .
dan aku bersyukur atas ujian yg aku dapat , 
sebab ujian ni meningkatkan lagi iman n sabar aku .
alhamdulillah .
tapi xpa .
xdak dendam or apa apa dalam diri .
sebab aku pikiaq .
tak ada manusia yg sempurna .
semua manusia akn buat salah .
rite ??
dan hidup ada karma .
engat tu ja k , beb .



owk , apapon , hope n doa semua bejalan lancar selama 5 sem kat sini nuh .
harap sangat sangat xdak repeat nt .
xmau !!
nak bebas cepat cepat .
amiinn . . .
insyALLAH .
ni ja kot kali ni .
assalammualaikum .
selamat bercuti .

Saturday, 1 June 2013

1st jun .










me and kak zila 






assalammualaikum . hai , mr. bloggie .
ari ni saya g jln jln ngn kak zila .
ex manager to pizza hut sunway pyramid .

sibuk ya amat la tadi .
almaklum la , cuti b'day agung kan .
tapi .
best n enjoy .

first kami makan hot n roll chapati :
| chicken sosej
|chicken rendang
sedap oi !!
sambil menikmati milo ais kat food court .

pastu  makan smiles yogurt :
|chocolate
|vanila
|original
|choc chip and almond
|choc and strawberry sos
huh , nikmat panas panas makan ais krim yogurt

lastly , tgk movies :
|fast n furious 6
hulamak !! mantop r cita ni . mmg style and best .
masa nak bli tiket.
akak yg jaga kaunter tu , byk kali tnya kami dua .
"btoi ka atas 18thn ni ?"
maybe kami dua ni baby face sgt kot , tu dia x caya . haha . 
tapi masa dok tgh layan .
ada amoi kat sebelah ni potong nikmat plak .
dok bising cita itu ini .
Klau dah pnh tgk diam diam dah r .
orang yg bau nk tgk nk menikmati pon x aman .
dah la cakap kuat plak tu .
couple kat depan kami tu pon .
gedik semacam ja .
tapi saya bersangka baik .
maybe tikus dalam wayang tu masuk dalam baju depa kot .
tu dok ngeliat ngeliat n cucuk sana sini . hahahaha . . .






owk , that all .
byebye .









saya letih mau tidoq dlu . . . 

Wednesday, 29 May 2013

miskin dan mewah ilmu :)





bila saya bersuara .
tak bermakna saya rasa diri saya bagus dan cerdik sampai kelangit .
saya saja betul segala benda .
saya mengajar anda semua itu dan ini .
rasa bangga hal saya itu dan ini .
salah , saya bersuara hal dan alah yg saya rasa saya perlu bersuara .
saya bersuara untuk menegur dan nasihat .
bukan menunjuk alim bukan riak dan takbur .
sebab saya sedar ,
ilmu saya hanya dihujung jari kaki .
tambah pula nk riak alim dan berilmu tinggi , tidak sama sekali .
sesuai jugak dengan fenomena negara kita .
' bebas bersuara '
jadi
bukankah saya ada hak utk bersuara dan menyuarakan pendapat saya ??
salahkah saya ??
salah kah bila saya berkata kata dan menidakkan perkara alah yg sepatutnya ??
saya tidak menghasut , saya x buat kekecohan apatah lagi rusuhan dan ancaman .
dan .
bila saya diam .
bukanlah bermakna saya jatuh terperosok atas lantai bumi dgn kebodohan dan kejahilan yang keji .
hanya mengangguk dan mengiakan tanpa peduli apa yg jadi .
bukan kah sifat manusia tu ' ingin mengetahui ' dan ' mengkaji ' .
saya cume terdorong dgn keinginan ini .
begitu juga anda kan ??
kita selalu menilai dari apa kita nampak ,
tapi x pernah nak berusaha untuk mendekati dan memahami
apa sebenarnya yg berlaku dan atas alasan apa perlakuan tersebut terjadi .


ramai yg cakap .
" saya x sempurna tapi saya usaha utk sempurna dan puaskan aty semua "
x perlu kita belajar nak jadi sempurna utk manusia .
berusaha menjadi sempurna and so on .
belajar ja jadi hamba Illahi yg kaya peribadi utk layak menjadi kekasih hakiki .
dan
berusaha jaga ALLAH , ALLAH sentiasa jaga kita balik .
berhenti berusaha jadi sempurna utk manusia lain .
sebab .
jadilah sesempurna mana pon .
manusia tetap dgn perangai dan sifat x penah berpuas hati dlm semua perkara .
this my opinion .
repeat .
MY OPINION .
alasan saya dgn bg contoh mudah
dan dah mmg jd lumrah setiap ary .
contohnya :
facebook dan twitter 
tgk la , bila kita dah fikir sematang mana dan secerdik mana pon
utk bt status  , tetap ada yang tak puas aty , kondem sana sini .
bila tulis status x matang , ikut hati n so on , tambah tambah la
kena hentam .
bila tulis hal agama , kena kondem jugak .
katanya , ilmu pon baru hujung kuku ,
nk mengajar orang yg dah khatam ilmu tinggi dan punya degree dan phD.
nk berlagak pandai tak sedar diri .
nak publisiti , kononnya diri yang terbaik atas bumi .
nampak sifat manusia ni ??
dah mmg dari azali dijadikan sifat begini .
so ,
bt pa nk belajar sempurnakan diri .
sebab sifat dengki dan x puas hati , xkan penah mati . 

saya pernah dgr ceramah dr seorang alim .
katanya pada zaman Rasullullah .
ada sahabat pada zaman tu ,
dia berkata
" aku lebih tua pada engkau anak muda , ilmu aku lebih mewah ,
segala ilmu telah ku khatam , hidup juga berjaya ,
 engkau baru berilmu hujung kuku , baru senafas di atas bumi ,
mengemis pula di jalanan , sudah pandai nk riak dan mengajar aku "
lantas terdengar oleh seorang ilmuwan tersohor
balasnya :
" ilmu dihujung kuku tidak bermakna tidak boleh menegur dan mengajar org yg lebih tinggi ,
kerana ilmu mewah yg dimiliki bukan lah sempurna dari mula sampai habis ,
ilmu dhujung kuku mungkin sudah  paham n mengenali sesuatu perkara yg tidak ilmu mewah perolehi ,
darjat miskin dan mewah ilmu bukanlah alasan untuk dihina dan dicerca ,
yang mengemis tidak semuanya hina
dan yang mewah dan berjaya
tidak semuanya mulia "

maaf andai ada salah saya mengenai cerita ni .
saya hanya tulis semampu dan seingat saya saja .

takpa andai dicerca manusia ,
tapi jangan dimurka ALLAH .
takpa andai dibenci manusia ,
tapi disayangi dan dikasihi ALLAH .
jangan sedih dengan manusia ,
kerana gembira menjadi kekasih ALLAH itu indah .










ni ja entri kali ni .
selamat beramal .
dan menjadi kekasih Illahi .
assalammualaikum . 

Monday, 27 May 2013

breast cancer .



" breast cancer " .
9 / 10 gadis & wanita kat malaysia ni ada breast cancer .
x caya tapi tu la realitinya .

* just nk share info
sebelum terlambat
dan
hope dapat membantu sebelum terlewat 

tanda awal kanser :-
| perubahan rasa dekat payudara / puting
|ketulan / perubahan ketebalan payudara / bawah ketiak
|puting terasa tegang/ sakit
|perubahan saiz/bentuk
|puting kedalam/terperosok
|permukaan kulit payudara bersisik/merah/bengkak/kasar/berliang spt buah oren


risiko kanser :-
|sejarah keluarga : terdapat ahli kelurga yg pnh mengalami . so , nana sarankan , bek p cek genetik (BRCA1/BRCA2 dll ) cepat cepat sebelum terlewat . cegah kan lebih baik dr merawat .
|kesuburan dan sejarah haid : mengalami haid pada usia yg terlalu awal/tidak mempunyai anak/menopaus pd usia lewat
|mengambil terapi hormon menopaus lebih dr 5 tahun
|obes setelah menopuas
|kurang aktif dan tidak bersukan
|minum arak

*klau ada bnda bnda alah kat atas di kat diri , cepat cepat p periksa naaa

benigna : tidak bahaya , ketulan lembut , licin , bulat , boleh bergerak gerak .
ketulan yg x jelas bentuk , melekat dlm tisu payudara , berkemungkinan besar adalah kanser .

ekceli , punca sebenar benarnya semua kanser , kurang vitamin B17/amygdalin .
so , ubat nya adalah ambik vitamin ni .
vitamin ni ada dlm biji aprikot , daun sireh , buah buah berry , anggur , epal , kacang hijau , ubi kayu , keladi , durian belanda n segala jenis ulam .


so , cmna ??





 

that's all .
harap membantu nuh .
assalammualaikum , byebye .






i one of them ,
i sufferers benigna ,
in treatment ,
may ALLAH swt protect me ,
and
i survived .
aamiin . . .

Sunday, 26 May 2013

mengejutkan !!







hyep bloggie !!
a few minute ago .
something yg aku xsangka sangka kan .
selepas beberapa lama aku dok follow fb n ytube channel dia .
lepas diperkenalkan MSMY dgn video anak beliau .
malam ni , ALLAH berikan aku nikmat gembira .
dengan detikkan hati dia add aku kat fb .
asa bangga n teruja owkeyy !
aku kagum ngn semangat perjuangan idup dia .
dengan anak anak dia yg comei .

TQ abg lepat coz add n sembang ngn kami .
kami tgu perbualan kita yg selanjutnya .
tu pon klau dia berkesempatan balas balik chat yg aku bls utk 1st chat dia antaq tu .

dia add aku .
tapi dh app ,
baru gatai nk prt sc . :P




1st chat dia antaq pas add aku .
ekceli .
aku tnya dia pasai tempat dia study dlu .
pastu aku padam ,
sb asa malu wlpn kat dia x blh pdam .
wakaka .
tapi best sebab dia da respon utk chat aku tu .
aminah & azali .


sebenarnya ,
aku xtaw papon kisah hidup dia .
sampai la MSMY bg aku video anak abg lepat .
azali n aminah .
lepas tu .
aku korek korek semua hal dia .
sampai aku taw bnda yg penuh .
pastu x lama pastu .
aku cita dekat ibu n abh aku hal abg lepat .
then , mulalah kisah .
abah cakap .
abg lepat junior dia masa dekat pusat latihan belia peretak .
then , abg pun cita la hal abg lepat ni .
dia bek , bagus n cita kisah hidup dia setakat abah aku taw .
then , apapun yg abah cita semua betul mcm kisah abg lepat .
ekceli aku kagum ngn semangat hidup dia yg kuat .
dan sikap jujur dia dlm semua bnda .
semoga hidupmu diberkati Illahi .
dan terus tabah menghadapi jalan dunia yg berliku ini .







KRONOLOGI KES ABG LEPAT ( ISMAIL ARIFFIN ) :-
-Perkahwinan dahulu antara Ismail Arifin (Lepat) dengan Jane Brummit @ Aishah Jane Abdullah mendapat zuriat (seorang anak yang bernama Sunni Sazali yang dilahirkan di Malaysia)
Februari 1996 – Aishah larikan Sunni ke England kali pertama sebelum Lepat membawa anaknya ke Amsterdam dan kemudian pulang ke Pulau Pinang pada bulan Oktober 1996

-Pada 1 April 1997, mahkamah berkenaan mengeluarkan perintah membenarkan Aishah bertemu Sunni setiap pagi Sabtu di pekarangan Balai Polis Lebuh Pantai, Georgetown selepas rumah tangga pasangan itu mengalami keretakan

-5 Julai 1997 – Sunni dilarikan Aishah buat kali kedua semasa dalam Custody Makhamah Syariah Pulau Pinang dengan menyeberangi sempadan di pintu Bukit Kayu Hitam
Kes ini menjadi rumit kerana keluarga Jane Brummit berjaya mendapatkan perintah Mahkamah Crown di Winchester pada Ogos 1997 supaya Ismail Ariffin memulangkan semula Sunni. Jane kemudian pergi ke Malaysia bagi mendapatkan hak penjagaan ke atas Sunni daripada Mahkamah Syariah Pulau Pinang. Kes penjagaan anak itu ditangguh pada bulan Jun 1997.

-Pada laporan akhbar 18 Mac 2010 (berita Harian), melalui kenyataan Ketua Polis Negara pada masa itu polis tidak pernah menutup kertas siasatan kes bekas isteri pelukis potret, Ismail Ariffin atau Lepat, Aishah Jane Brummit yang melarikan anak mereka, Sunni, ke England, 13 tahun lalu
Tiga belas tahun lalu, Aishah melarikan anak hasil perkongsian hidup dengan Lepat, 42, selepas pertemuan dengan anaknya atas perintah Hakim Mahkamah Syariah Pulau Pinang, Othman Ibrahim.
Pada 1 April 1997, mahkamah itu mengeluarkan perintah membenarkan Aishah bertemu Sunni, setiap Sabtu di pekarangan Balai Polis Lebuh Pantai, Georgetown. Namun, Aishah mengambil kesempatan itu untuk melarikan Sunni ke England menerusi sempadan negara di Bukit Kayu Hitam.

-Ketika itu, polis menjalankan siasatan kes berkenaan mengikut Seksyen 363 Kanun Keseksaan, iaitu culik daripada penjagaan yang sah dan jika sabit kesalahan boleh dipenjara sehingga tujuh tahun.











that all !!
assalammualaikum !!

Sunday, 19 May 2013

if .






andai saja keberadaan aku ni just menyakitkan semua orang .
so ,
its good for everyone if i go , rite ??
maybe . . .
hv a nice n happy life without me .
and if i wast the thing that make them happy .
they will came to me .
yea , maybe they will come .













taktawtajukpanakboh.



idup ni susah kan , klau nk puaskan hati orang .
bila kita puaskan hati org .
hati kita yg terluka .
bila kita puaskan hati kita .
hati orang plak terluka .
i'm try my best utk jd manusia yg manusia len senang .
jadi manusia yg manusia ken tima ngn senang hati utk isi diri depa .
but .
the true is . . .
i'm bad .
ang became more worst .
and make everybody got angry n hate me .
bcoz of that .
saya pon benci diri saya .
why ? why diyana ?? kenapa trok sgt hang ni haa !!
cakap macam h**** !!
u are shitt !!
i hate my self more than i love my self .
apa yg aku buat semua jadi masalah .
semua jadi pemusnah dri aku niri .
kenapa !!
pa salah aku .
bila aku diam , aku sakit .
bila aku bersuara .
people will say .
i'm arrogant .
bongkak dengan kesenangan yg aku tebai muka raih kat org .
meluat , benci .
semua serba x kena .
bila aku pendam , aku diam srh aku cakap .
bila aku cakap , n terang apa yg aku senang .
aku kena maki kena hamun .
aku kena kata mcm mcm .
aku xtaw la nk cakap pa .
aku cakap salah .
aku x cakap salah .
aku buat x kena .
aku x buat x kena .
which way i should be and dont ??
tell me .
y its be too difficult to me haa !!
owk , what ever .
x guna cakap n hina diri mcm mcm .
maybe . yeah maybe .
there nothing can change anymore .
i have to accept this .
and .
go on with my life .
with a statement that i admit dgn x rela hati a few minute ago .
yeah , aku manusia boddo yg nama diyana ni :
MEMANG BONGKAK DAN BERLAGAK PANDAI ,
SUKA BT CERDIK ,
MENGAJAR ORANG2 YG MENGAJI TINGGI ,
PADA AKU N TUA N BAGUS N PANDAI ,
ALMAKLUM LA ,
RASA MEGAH N HEBAT BLH DOK UMA GOYANG KAKI .
MUKA TEMBOK MINTAK SEDEKAH KAT ORG UTK HIDUP !!
































owk , aku turut semua kemahuan .

Saturday, 18 May 2013

duit duit duit .

salam n hyep . dah lama x taiping . huhu . bukan xdak bnda nk taiping , tapi , malas .
tambah tambah bila kepala serabut sekarang ni .
almaklum la , dunia la ni , menguik sana duit , menguik sini , duit .
masya ALLAH . dit saja saja .
sekupang tu , supa xdak nilai pa dah la ni .
x boleh buat pa ngn sekupang .
aish , penat ngn duit ni .
nak dapat , kena p korek lubang merata .
tapi bila nk habeh , sekali kelip mata ja .
zero !! there are nothing left anymore la . . .
kena p korek lagi lagi lagi n lagi .
huh !! penat .
kalau la duit tu cuma daun .
mesti aku tak susah mcm ni .
xyah mintak simpati merata , cari dit yuran n dftr masuk bljr .
x perlu tebai muka pinjam dit utk hidup .
segalanya skg yg jadi TAK PERLU .
dan .
aku hidup  tersenyum gembira tanpa simpan jiwa yg berduka dlm diri .

aku yakin ,
aku mampu tempuh halangn bnda alah ni  kelak .







ya ALLAH , lapangkan lah jlnku menuju kejayaan dunia n akhiratMU .
teguhkan hatiku agar terus bersabar menjalani liku kehidupan duniaMU .
kentalkan jiwaku untuk terus berdiri kukuh di atas jalanMU yg benar .
dan
kuatkan diri ku luar dan dalam dari kepesongan yg membawa ke jln murkaMU .
maafkan aku bila aku selalu mengadu n merungut kepadaMU atas segala ujian yg Engkau berikan .

Friday, 19 April 2013

Contest : Kempen Menutup Aurat .

this my slogan fot this contest .
cover our aurah !

assalammualaikum n hai to mr. n mrs. bloggie .
nana ada masuk contest ni .
macam yg ternyata di tajuk entry .
so , nk minx tolong ampa semua .
support my slogan k .
hopefully can win this contest .
x penah menang ag .
u all is my best luck .
so , i'm begging . help me .
ganjaran ampa semua : PAHALA ALLAH swt .
sebab bg nana hepi n capai apa yg nana ingin .

TQ for u'r support .
love u all .
i will never forget u'r help .

untuk bantu saya .
CONTEST . ( click here )


itu karma !



dulu dulu kan ,
ada la jadi masalah .
besa la bila dok kawan kawan ni kat skola .
bukan semua putih putih melati .
mcm lagu ST12 tu .
ada ja talam yg bertalam talam .
pergh !!
dia mai kat aku , ckp len .
dia p kat org ni ,
dia ckp len plak .
busuuuuukkk habaq hang !
nevermind !!
maybe dah pagai dia dari azali mcm tu kot .
sebab aku yakin JANJI ALLAH ITU PASTI .
aku diam dan trus berdoa smp la skg .
also mengalah , wlpn ramai yg marah , aku wat cmtu .
alhamdulillah , finally .
pembalasan dah terjadi .
tanpa aku tercari cari , ALLAH tunjuk depan mata aku .
terima kasih , ALLAH .
Engkau Maha Adil lagi saksama .

*xpyh la nk merungut k , tu balasan , karma dunia .

andai aku bg madu , hg balas taik , aku dapat madu n bunga dri org len , hg dpt taik n cirit dr org len .
simple kan hidup ni .

 

Thursday, 18 April 2013

gone .



a year ago today ,
u were taken from us .
no chance to say goodbye ,
and gone so suddenly .
the blow was hard ,
the shock severe .
leaving a void in our heart ,
that we never thought we'd experience .

our hearts ache ,
and the tears still flows ,
but as times passes ,
we remember u ,
and the memories grow ,
with tender love ,
and deep regret .
we who love u ,
will never forget .

always in our thoughts ,
and forever in our hearts .




can i ??

haha , samasama cun x ??
ohsem , chomell kan ??
haha . :P


can i ??
can i be like DEMI LOVATO .
haha .
angan semata mata .
yes , i will be .
i will be , DEMI DIYANA .
ataupon .
DIYANA LOVATO . ( yg ni lgi cun )
but only .
to my hubby .
MSMY .
haha .
ni la keja sy .
berangan angan .
tapi x slh kan ??
angan angan tu yg jd semangat utk kita berjaya right ?
haha .

reason




I'm not a perfect person
There's many things I wish I didn't do
But I continue learning
I never meant to do those things to you
And so I have to say before I go
That I just want you to know

I've found a reason for me
To change who I used to be
A reason to start over new
And the reason is you

I'm sorry that I hurt you
It's something I must live with everyday
And all the pain I put you through
I wish that I could take it all away
And be the one who catches all your tears
That's why I need you to hear

I've found a reason for me
To change who I used to be
A reason to start over new
And the reason is you

And the reason is you 
And the reason is you
And the reason is you

I'm not a perfect person
I never meant to do those things to you
And so I have to say before I go
That I just want you to know

I've found a reason for me
To change who I used to be
A reason to start over new
And the reason is you

I've found a reason to show
A side of me you didn't know
A reason for all that I do
And the reason is you

Thursday, 4 April 2013

04042013

hari ni , hubby kami balik . dia bawak kami p jalan jalan .
wlpn sat ja n p dua tempat ja , xpala . kami tima ja .
dia bz exam , xleh balik lama lama . 
tp yg penting , nanti dia kena tunai janji , bawak kami jalan jalan jauh .
lepas dia abeh exam , klau dia x tunai .
kami merajuk 2 minit . 2 minit ja .
xleh dok jauh lama lama .
nanti kami rindu terok terok kat dia .
sayang , i lebiu much much .
thank for today k .
nasi mandy kambing n jus tembikai tadi sedap sgt sgt .
kami nk makan byk byk .
tp dgn keadaan diri kami , kami x mampu nk makan byk byk .
ni la , nasi mandy kambing yg sedap tu !!
nanti dh owk , kami nk ajk p lagi la . kami nk makan byk byk .
seyes sedapppp oo .
nasi dia maneh n kambing pon lembut . x berbau plak tu .
lepastu , kami p tesco mergong .
kami p men game kat sana .
sumpah macam budakbudak .
kami men game hockey hand .
mula mula syok sgt sgt , sebab kami dpt mata dlu byk .
last last , kuciwa sbb hubby kami jugak yg menang .
tp x byk pon . dia menang 8-5 ja ngn kami .
woow !! terer nah kami ni . puji la ckit . huahua .
pastu kami lumba keta plak .
nahai , men dua game , duadua dpt tmpt nombor empat .
nasib badan ciknana . huahua .
pastu kami p tempat yg wajib p la klau kuar , kedai buku popular !!
usya usya buku yg best best , agak agak puas tgk , blah la . haha !!
pastu , jln jln kat dlm tesco .
hubby kami dgn agenda dia la .
x habeh habeh ngn kapal terbang n reta api dia .
belek belek sampai lenguh kaki berdiri . x beli pon .
sebab mahai . huahua , beli kat kedai borong penang , ag murah .
jimat dit jugak , haha .
lepas tu , bli eskrem !! TQ encik , belikan sy eskrem .
wlpn bdan sy x izin sy makan eskrem .|wah !! epi hati bole makan eskrem .
sambil makan eskrem , layan wedges KFC sekali .
perggh !! nikmat disitu . haha .
pastu , habeh la , time skinchan kami utk tarikh 04042013 ni .
huuuaaarggh !! syg , cpt balik ag . rindu ni .
x suka , jauh jauh cmni .
sedih owk , sedih . rindu selalu dekat awak .
again , thanks pujaan hati , utk nasi kambing , jus tembikai , games , eskrem n wedges .
sgt sgt buat sy epi n senang hati .
lebiu MSMY !!


MSMY sy hensem .
ciknana punya .

Wednesday, 20 March 2013

mulianya sifat pemaaf .





"tidaklah sedekah itu mengurangi harta , dan tidaklah Allah menambah bagi seorang hambaNYa dengan sifat memaafkan kecuali kemuliaan , serta tidaklah seorang hamba merendahkan diri kerana ALLAH melainkan ALLAH meninggikan darjatnya."
(hadis riwayat Muslim)


"orang yang paling sabar diantara kamu ialah orng yang memaafkan kesalahan orang lain padahal dia berkuasa untuk membalasnya."
(hadis riwayat Ibnu Abiduyya dan Baihaqi)





Thursday, 14 March 2013

UiTM Pulau Pinang

assalammualaikum .
pin !! pin !!
kami balik dh oi .
balik dgn buku cinta baru n hati yg penuh bunga sakura yg mekar .
haha . nahai . ayt x boleh pakai oi .
dan x se jiwang my hubby . haha .
he more romantik n manja than me , ok .

sebulan ni .
aku p kerja kat penang .
keja kedai tomyam kat glugoq .
nak habaq hang , penat gila gila la .
dgn hiidup xdak life nya .
kami xtaw cmna depa tu idup .
aish , seyes ckp .
idup kedai tomyam ni x bole nk maju .
sebab idup dgn keja n tidoq ja .
keja 12jam , tidoq pon 12jam jugak la .
haha . tahap gaban penat .dulu keja piza x penat cmni .
konon bole gemuk keja kedai tomyam .
tapi hampeh. makin kuruih ja .

then dpt second gaji .kami pon benti keja . haha .
dlm masa 3 hari ja , habeh gaji .
gaji tu gn p honeymoon ngn hubby kami .
dlm masa tu pulihkan balik relay kami yg terganggu n ada problem sikit seminggu sebelum tu .
aish , besa la .
spa xdak masalh kan .
suma da masalah .
tok wan n tok ampa yg dh puluh tahun kawen pon bole cerai sebab masalah .
tambah la kita , yg baru setahun jagung ni , rite ??

wlpn 3 hari tu sat ja utk kami .
tapi kami epi sgt sgt .
sebab dia betui betui usaha nk menang hati kami balik .
ekceli kami tiyak dlm hati atas suma bnda yg dia wat kat kami .
wlpn dia letih n kami tgk muka dia pon kami taw .
dia x larat sgt sgt .
tapi dia x hampakan kami lgsg .
dia usaha sembunyi letih dia .
dia epi ja , sggp p cari kedai kedai bnda yg kami nk makan .
wlpn jauh .
duit gaji habeh bukan sebab baziaq .
tp sebab makan .
xtaw la bila dia boleh nk kuruih .
sebab kami ni keja ajk dia mkn ja .
kami bkn mkn sgt . makan skit . pastu dia yg perabih suma .
haha . sebab tu dia bam bam .
tapi bam bam pon . encem sgt sgt .
syg cimet acam ketat ketat .
haha .

benda yg paling wat kami tiyak n terharu .
dia usaha bawa kami masuk dlm kampus dia .
gila la . mmg asa best sgt sgt n mcm nk sujud depan pagaq uitmpp tu .
kami mmg tingin n nk sgt sgt masuk dlm tu .
x sangka , dpt jugak kami masuk .
atas usaha hubby kami yg mithali ni tunai impian kami . 
ayaq mata teruih menitik wlpn baru setapak kaki jejak atas jln kampus tu .
tp tiyak dlm aty ja la . malu kat org t . haha .
asa cerah ja jln n asa bangga sgt sgt .
bole bernafas dlm tu .
mula2 nk masuk asa takut sgtsgt .
takot kantoi ngn polis . 
sbb kami masuk situ pkai kad matrik hubby kmi ja .
klau polis tu pasan , habeh la kami .
bukan kami ja , sekali hubby kami pon kena la .
tp bila dh lepas masuk , asa mcm x maw keluaq ja .
nk dok dlm tu dgn org org pandai . huhu .

bila kami cakap n psoal hal diri kami xleh dok dlm tu kat hubby kami .
ni dia bg kat kami .
n buat kami tiyak sekali lagi .

tq, msmy .  :')






amacam ?? sempoi kan ??
that mine , not yours .
that all for this entry , adioss !!






 this is me .
at UiTMPP .
thanx to my beloved hubby .
MSMY .




sekian saja utk entry yg karut dr sy .
CIK MILO AIH .
haha .

:P 

Tuesday, 29 January 2013

PH SUBANG PARADE


hyep !! ni tempat qeja aku selama 2 bulan . PH Subang Parade .
restaurant PH yg paling otai . haha .
team work yg epi go lucky n gila gila .
nana xkan lupa ampa semua .
tempat qeja yg paling best nana penah qeja .
thanx utk kenangan kita .
 


 

 


that all .
bye , dude !! 
 

Tuesday, 22 January 2013

facebook punya cerita .







add n block .
tu fenomena yg tgh hantui fb  sy skg ni .
tanpa sebab musabab yg pasti .
ada jugak tnya my hubby .
dia pon no komen .

so , andaian sy .
awk , nk jadi mcm sy ka ??
jujur ckp .
nothing special about me .
sbbnya . . .
sy dan awk .
dua manusia yg berbeza .
awk bljr la mcm mn pon nk jd sy .
awk xkan berjaya .
sebab diri sy hnya sy .
dan awk hnya awk .
kita masing masing ada kelemahan n kelebihan sendiri .
so , proud to be your self .
kalau nk bt something yg x baik pon .
bek padamkan niat tu .
klau dh bt pon .
tolong hentikan .
sebab , semuanya kan tercatit dlm buku amalan kita .
kekal sehingga menghadapNYA .. rite ??
so pilih la .
neraka .
atau .
syurga .
perbuatan baik , dibalas baik . perbuatan jahat , dibalas jahat .