✿السلام عليكم✿
✿ just an expressive person who loves to write ✿
✿ sometimes , i write to encourage and give hope, to others ✿

Monday, 16 January 2012

Al-Mahabbah(kasih sayang)....

# [̲̅̅L̲̅][̲̅̅O̲̅][̲̅̅V̲̅][̲̅̅E̲̅]

…….♥#########♥
…..♥#############♥
…♥###############♥
..♥#################♥………………♥###♥
..♥##################♥……….♥#########♥
….♥#################♥……♥#############♥
…….♥################♥..♥###############♥
………♥################♥################♥
………..♥###############################♥
…………..♥############################♥
…………….♥#########################♥
………………♥######################♥
………………..♥###################♥
………………….♥#################♥
……………………♥##############♥
………………………♥###########♥
………………………..♥#########♥
………………………….♥#######♥
……………………………♥#####♥
……………………………..♥###♥
……………………………….♥#♥
…………………………………♥
…………………………………♥
……………………………….♥
……………………………..♥
……………………………♥
…………………………♥
……………………….♥
…………………….♥
………………….♥
………………♥
………….♥
………♥
……♥
…..♥
……♥………………….♥…♥
……….♥………….♥…………♥
…………..♥…..♥………………♥
……………….♥………………..♥
…………….♥……♥…………..♥
…………..♥………….♥….♥
………….♥
………..♥
……….♥
………♥
………♥
……….♥
…………..♥
……………….♥
……………………..♥
………………………….♥
……………………………♥
……………………………♥
…………………………♥
…………………….♥
………………♥
………….♥
…….♥
…♥
.♥………………………..♥….♥
♥……………………..♥………..♥                                                                                  
.♥………………….♥…………….♥
..♥……………….♥………………♥
…♥………………………………♥
…..♥………………………….♥
……..♥…………………….♥
………..♥……………….♥
…………..♥…………..♥
………………♥……..♥
…………………♥..♥
……………………♥

# [̲̅̅F̲̅][̲̅̅O̲̅][̲̅̅R̲̅][̲̅̅E̲̅][̲̅̅V̲̅][̲̅̅E̲̅][̲̅̅R̲̅]





>siapakah y akn m'goncang aty n jiwaku???
>adam y manakah y akn m'bimbing atyku???
>saia ingin adam y mjadikan saia sbg hawa y sempurnakan rusuknya n imannya...
>saia ingin adam y setia kepada "pencipta"nya utk dijadikan sbg permata y bgelar "suami" kpdaku n "ayah" kpada anak-II ku...

Sunday, 15 January 2012

petandadiapemilikdiri....

1. Bersahaja

Kekasih kita itu bersikap bersahaja dan tidak berlakon. Cuba perhatikan cara dia berpakaian, cara percakapan, cara ketawa serta cara makan dan minum. Adakah ia spontan dan tidak dikawal ataupun kelihatan pelik.

Kalau ia nampak kurang selesa dengan gayanya, sah dia sedang berlakon. Kadang-kadang, kita dapat mengesan yang dia sedang berlakon. Tetapi, apabila dia tampil bersahaja dan tidak dibuat-buat, maka dia adalah calon hidup kita yang sesuai. Jika tidak, dia mungkin bukan jodoh kita.

2. Senang bersama

Walaupun kita selalu bersamanya, tidak ada sedikit pun perasaan bosan, jemu ataupun tertekan pada diri kita. Semakin hari semakin sayang kepadanya. Kita sentiasa tenang, gembira dan dia menjadi pengubat kedukaan kita.

Dia juga merasainya. Rasa senang sekali apabila bersama. Apabila berjauhan, terasa sedikit tekanan dan rasa ingin berjumpa dengannya. Tidak kira siang ataupun malam, ketiadaannya terasa sedikit kehilangan.

3.Terima Kita Seadaanya

Apapun kisah silam yang pernah kita lakukan, dia tidak ambil peduli. Mungkin dia tahu perpisahan dengan bekas kekasihnya sebelum ini kita yang mulakan. Dia juga tidak mengambil kisah siapa kita sebelum ini. Yang penting, siapa kita sekarang.

Biarpun dia tahu yang kita pernah mempunyai kekasih sebelumnya, dia tidak ambil hati langsung. Yang dia tahu, kita adalah miliknya kini. Dia juga sedia berkongsi kisah silamnya. Tidak perlu menyimpan rahsia apabila dia sudah bersedia menjadi pasangan hidup kita.

4. Sentiasa jujur

Dia tidak kisah apa yang kita lakukan asalkan tidak menyalahi hukum hakam agama. Sikap jujur yang dipamerkan menarik hati kita. Kejujuran bukan perkara yang boleh dilakonkan. Kita dapat mengesyaki sesuatu apabila dia menipu kita.

Selagi kejujuran bertakhta di hatinya, kebahagiaan menjadi milik kita. Apabila berjauhan, kejujuran menjadi faktor paling penting bagi suatu hubungan. Apabila dia tidak jujur, sukar baginya mengelak daripada berlaku curang kepada kita.

Apabila dia jujur, semakin hangat lagi hubungan cinta kita. Kejujuran yang disulami dengan kesetiaan membuahkan percintaan yang sejati. Jadi, dialah sebaik-baik pilihan.

5. Percaya Mempercayai

Setiap orang mempunyai rahsia tersendiri. Adakalanya rahsia ini perlu dikongsi supaya dapat mengurangkan beban yang ditanggung. Apabila kita mempunyai rahsia dan ingin memberitahu kekasih, adakah rahsia kita selamat di tangannya?

Bagi mereka yang berjodoh, sifat saling percaya mempercayai antara satu sama lain timbul dari dalam hati nurani mereka. Mereka rasa selamat apabila memberitahu rahsia-rahsia kepada kekasihnya berbanding rakan-rakan yang lain.

Satu lagi, kita tidak berahsia apa pun kepadanya dan kita pasti rahsia kita selamat. Bukti cinta sejati adalah melalui kepercayaan dan kejujuran. Bahagialah individu yang memperoleh kedua-duanya.

6. Senang Bekerjasama

Bagi kita yang inginkan hubungan cinta berjaya dan kekal dalam jangka masa yang panjang, kita dan dia perlu saling bekerjasama melalui hidup ini. Kita dan kekasih perlu memberi kerjasama melakukan suatu perkara sama ada perkara remeh ataupun sukar.

Segala kerja yang dilakukan perlulah ikhlas bagi membantu pasangan dan meringankan tugas masing-masing. Perkara paling penting, kita dan dia dapat melalui semua ini dengan melakukannya bersama-sama. Kita dan dia juga dapat melakukan semuanya tanpa memerlukan orang lain dan kita senang melakukannya bersama.

Ini penting kerana ia mempengaruhi kehidupan kita pada masa hadapan. Jika tiada kerjasama, sukar bagi kita hidup bersamanya. Ini kerana, kita yang memikul beban tanggungjawab seratus peratus. Bukankah ini menyusahkan?

7. Memahami diri kita

Bagi pasangan yang berjodoh, dia mestilah memahami diri pasangannya. Semasa kita sakit dia bawa ke klinik. Semasa kita berduka, dia menjadi penghibur. Apabila kita mengalami kesusahan, dia menjadi pembantu. Di kala kita sedang berleter, dia menjadi pendengar.

Dia selalu bersama kita dalam sebarang situasi. Tidak kira kita sedang gembira ataupun berduka, dia sentiasa ada untuk kita. Dia juga bersedia mengalami pasang surut dalam percintaan. Kata orang, “lidah sendiri lagikan tergigit”, inikan pula suami isteri’.

Pepatah ini juga sesuai bagi pasangan kekasih. Apabila dia sentiasa bersama kita melalui hidup ini di kala suka dan duka, di saat senang dan susah, dialah calon yang sesuai menjadi pasangan hidup kita.

8. Tampilkan kelemahan

Tiada siapa yang sempurna di dunia ini. Tipulah jika ada orang yang mengaku dia insan yang sempurna daripada segala sudut. Pasti di kalangan kita memiliki kelemahan dan keburukan tertentu. Bagi dia yang bersedia menjadi teman hidup kita, dia tidak terlalu menyimpan rahsia kelemahannya dan bersedia memberitahu kita.

Sudah tentu bukan senang untuk memberitahu dan mengakui kelemahan di hadapan kekasihnya. Malah, dia tidak segan mempamerkan keburukannya kepada kita. Misalnya, apabila dia bangun tidur ataupun sakit dan tidak mandi dua hari, dia tidak menghalang kita daripada melawatnya.

Apabila kita dan dia saling menerima kelemahan dan sifat buruk masing-masing, memang ditakdirkan kita hidup bersamanya.

9. Kata hati

Dengarlah kata hati. Kadangkala, manusia dikurniakan Allah deria keenam yang dapat mengetahui dan memahami perasaan pasangannya. Dengan deria batin ini juga kita dapat saling tahu perasaan masing-masing.

Kita dan dia juga dapat membaca fikiran antara satu sama lain dan dapat menduga reaksi dan tindakbalas pada situasi tertentu. Apabila kita yakin dengan pilihan hidup kita, tanyalah sekali lagi. Adakah dia ditakdirkan untuk kita?

Dengarlah kata hati dan buatlah pilihan. Serahlah segalanya pada ketentuan yang maha berkuasa.

10. Solat Istikharah dan Tawakkal

Jodoh dan pertemuan semuanya di tangan Allah SWT. Manusia hanya perancang di pentas dunia ini dan skripnya ditulis oleh yang maha esa. Adakalanya, dalam memainkan peranan sebagai pelakon, diberi petunjuk melalui mimpi atau gerak hati.

Mimpi memang mainan tidur, tetapi apabila kita melakukan sembahyang Istikharah dan memohon supaya Allah memberikan petunjuk, insya-Allah dengan izinnya kita mendapat petunjukNya. Jika dia pilihan kita, buatlah keputusan sebaiknya.

Jika tidak, tolaklah dia dengan baik. Semua yang kita lakukan ini adalah bagi mendapatkan kebahagiaan hidup di dunia. Setelah semuanya diusahakan, berserahlah kepadaNya dan terus berdoa. Ingatlah, nikmat di dunia ini hanya sementara.

Nikmat di akhirat adalah kekal selamanya.

hey!!si pujaan hati...



Wanita Solehah Perhiasan Indah di Dunia. Inilah salah satu persediaan kita untuk menjadi wanita yang disukai oleh suami. Banyak lelaki yg terpikat pada wanita yg bersikap keibuan, lembut, mengambil berat dan penuh kasih sayang. Wajah yg keibuan mampu membuat lelaki berasa tenteram ketika sedang stress, cemas dan gelisah dan senang hati ketika mahu bermanja. Jangan tunggu sampai melahirkan baru nak tonjolkan sikap keibuan. Setiap wanita ada potensi keibuan dalam diri masing-masing.

1. Keanak-anakkan
Dalam batas yg wajar, sifat keanak-anakan seorang wanita menjadi daya tarikan di mata lelaki. Mereka berasa terhibur dengan keletah anda. Tetapi tentulah bukan sifat keanak-anakkan yang melampau dan menyakitkan hati tetapi sikap keanak-anakan yang menyenangkan. Misalnya, kemanjaan wanita yangmembangkitkan naluri kebapaan dan kelakian lelaki. Wanita ceria membuat lelaki lebih berghairah.

2. Penuh Pengertian
Sikap pengertian wanita membuat lelaki berasa dihargai dan diterima seadanya. Sikap ini tercermin dari perasaan mudah memaafkan,
memilih waktu yang tepat untuk berbincang masalah dan sebagainya. Contohnya ketika lelaki melakukan kesilapan, wanita yang berpengertian tidak terus mengeluarkan kata-kata yang kasar atau menuduh bukan2 sebaliknya cuba mengerti duduk persoalannya.

3. Menghargai
Wanita yang menghargai lelaki adalah wanita idaman lelaki. Berbeza dengan wanita yang suka diperlakukan dengan lembut, lelaki suka dihargai, dipuji dengan tulus ikhlas dan diberi kepercayaan. Penghargaan dari wanita membuat lelaki berasa bangga.

4. Menjaga Penampilan
Lelaki menyukai wanita yang pandai menjaga penampilannya agar sentiasa kelihatan cantik, bersih, kemas dan menarik. Penampilan yang baik menunjukkan wanita tersebut menghargai dirinya. Dia akan murah senyuman, pandai merawat tubuhnya, meningkatkan kualiti hidupnya dan memberi yang terbaik kepada dirinya. Dia suka dan bersyukur dengan dirinya dan secara tidak langsung memancarkan pesona yg menyebabkan elaki juga menyukainya. Apabila sudah berumahtangga, wanita tersebut terus menjaga penampilan dirinya dan kesihatan tubuh badan walau sudah beranak-pinak. Siapa yang tidak suka isteri yang masih kelihatan cantik dan ramping walau dah punya anak 3??

5. Pandai berbicara
Lelaki tertarik dengan wanita yang pandai berkomunikasi dan boleh diajak berbual. Walau topik perbualan yang disukai lelaki berbeza dengan topik kegemaran wanita, wanita tersebut dapat mengimbanginya. Dia bukan sekadar teman berbual yang pasif, tetapi dapat memberi respon dan pendapat yang baik. Dia juga tahu menjadi pendengar yang baik, serta mengalihkan topik yang agak serius kepada perbualan yang lebih menarik. Lelaki juga suka dengan wanita yang suka bergurau dan pandai berjenaka serta boleh menerima jenaka lelaki dengan baik dan berfikiran terbuka.

6. Pandai Bergaul dan Menyesuaikan Diri
Wanita yang pandai bergaul dan menyesuaikan diri mempunyai nilai lebih di mata lelaki. Wanita tersebut tahu menghadapi orang yang lebih tua dan cara berhadapan dengan orang yang lebih muda. Apabila berhadapan dengan suasana yang baru, wanita tersebut tidak gentar malah cepat menyesuaikan diri. Dia mudah di ajak ke mana saja dan tidak kekok samada di bandar atau di kampung.

7. Menghormati Diri Sendiri
Lelaki suka dengan wanita yang menghormati dirinya sendiri sebagai seorang wanita, bersikap sopan dan mempunyai etika. Wanita yang menghormati dirinya sendiri mempunyai keyakinan dan tahu apa yg baik dan buruk diperlakukan oleh seorang lelaki terhadap dirinya. Jadi dia tahu apa yg dia inginkan dan mahu elakkan serta menjaga maruah dirinya. Dia tidak akan merendah-rendahkan dirinya dan tidak akan membiarkan lelaki memperlakukan dirinya sesuka hati.

8. Simpati dan prihatin
Lelaki suka wanita yang murah hati, mengambil berat, simpati pada nasib yg susah, sayangkan kanak-kanak dan tidak memilih bulu. Kebaikan yang wajar dan spontan mencerminkan hati yang mulia. Ada kecantikan dalaman pada dirinya yang memancar keluar dengan indah & mempesona…
Inilah sifat seorang wanita yang sempurna…


pesananku buat kaum ku....

Jadi bunga seindah mawar berduri,

Yang menjadi impian setiap Muslimah

Yang indahnya bukan untuk lelaki,

Tetapi untuk permata yang bernama ”SUAMI”

Wahai perempuan, tidakkah kamu memandang diri kamu berharga?
Maka jangan murahkan.
Siapkan dirimu untuk menggoncang masa hadapan dengan keimanan dan ketaatan.
Bukan dengan kehancuran dan kerosakan.
Sungguh, saya merayu di sini. Agar kamu mencintai diri sendiri.


tutup diri kamu dgn sempurna jika kamu sdah mnutup ia dgn utas2 benang....
jgn lah kamu bkata kamu mnutup dri kamu,,ttpi ia klihatan tiada s'utas benang dmata Allah swt n rasul kamu....<tertutup itu indah_si tudung tweet>


1. Berambut perang..tak pun rambut kaler merah highlight sikit-sikit budget Avril

2. Kau pintal-pintal rambut kat public dengan lidah terjelir-jelir..kau nak jadi pornstar eh?

3. Snap gambar dari atas, buat duck face & kau upload kat Facebook..geli doh tengok..kalau 1 album nama kau, dalam tu semua muka itik kau. Muka penuh depan kamera..semuat-muat frame..bodoh

4. Kau rasa comel bila kau type message ‘ewww..jum lepak..busyan lorh…umah tadew orang..pakwe gie maen futsal pulark..busyan busyan! T__T’ macam shit kau tahu tak

5. Kau kerek bila kau makan kat fastfood ngan member-member kau..kau snap gamba sana-sini macam tempat tu tak de orang..annoying taek!

6. Kau pakai baju nampak lurah tetek kau pegi jalan-jalan kat bandar..kau seronok lah abang misai pandang pastu tulis kat facebook ‘nyampah nyew adew abang misai usya-usya kitew..tark syukew tark syukew larh’ Perosak bahasa sial.

7. Annoying doh tengok kau peluk laki or balak kau dekat public or shopping complex..kalau sangap sangat g rumah tumpangan RM30/nett

8. Kau pakai tudung tapi kau pakai jeans yang abang misai dari jauh boleh nampak shape bontot kau yang jatuh tu..lagi-lagi kalau lepas duduk, terselit ‘celapong’ (celah ponggong a.k.a pungkoq)

9. Macam shit bila kau tulis kat facebook yang kau tengah tension, tengah sakit perut, tengah happy..weh..asal time berak kau tak tulis sekali ‘kitew tengah berak..syuke syuke ^__^’

10. Kau saje ubah-ubah relationship status kat facebook..kononnye kau ni macam best kejap Single, kejap in relation, kejap open..asal kau tak bubuh ‘I am Lesbian’

11. Nyampah tahu tak kalau kau tak reti bawak barang shopping sendiri..padahal 2 3 plastik je..tu pun nak suruh balak kau..balak kau nyampah ok..bukan suka pun

12. Sikit-sikit kau ngadu kat member-member kau yang kau ada stalker kat kelas, kat office..konon kau tak tahu nak buat ape..ape doh perangai kau

13. Kau bisik-bisik ngan member kau yang duduk semeja..padahal dekat meja tu tengah lepak 4 5 orang

15. Bila kau lepak ngan member yang hot stuff, hensem-hensem, kool, kau tak pulak nak tegur member kau yang pakai tudung serabai plus muka berminyak ‘she’s not my friends..please lah’

16. Kau tenung-tenung mamat yang cam kool supaya mamat cam kool tu perasan kewujudan kau sambil buat muka tahi

17. Kau order makanan itu ini sebab gambar dekat menu cantik..tapi bila makan 3 4 sudu kau cakap tak sedap..lepas tu tak habis..lepas tu ngadu lapar..g makan kat tempat lain pulak..nak terajang muka kau siot

18. Kau tak pandai buat tu, buat ni..tanak pegang tu, pegang ni..alasan kau kotor, jijik..habis sapa yang nak buat kan?

19. Pakai tudung, baju kurung, manis..dalam wayang, dalam kereta, huih….bukan main sandar-sandar, peluk-peluk, ramas-ramas..baik tak payah pakai tu semua..selalu nampak kat highway

20. Kau cerewet..kena buat semua benda macam kau nak..kalau tak sama macam kau nak, kau angin, kau merajuk, kau marah..cuba kalau kau buat kerja yang orang cerewet macam kau..muncung je mulut kau

21. Kau merajuk ngan mak kau, kau merajuk ngan bapak kau, pakwe pun buat taek ngan kau..kau ngamok, marah, benci & merajuk..last-last kau decide kau bunuh diri..terjun dr bumbung Pavi..tapi tak mati pun..silap-silap kena buang keluarga..lagi shit hidup kau

22. Lepak ngan sekutu gediks kau ketawa kuat kuat, buat onar..masing masing dressed up fancy nak mampos. Skali awek pakai tudung litup melintas korang pakat usya atas bawah atas bawah ramai2. pandangan jijik like ‘eww she dont have style..yucks’ emang gud gud la kau

23. Mekap tebal ala ala mak ayam..atas mata tu dah macam pelangi..tambah plak bulu mata palsu..klip pah kip pah mata tu dah macam berus cat..kelopak mata tak larat nak angkat..cam sial.. satu level ngan bapok belakang lorong haji taib..

24. Pakai baju sikit lagi nak 6pak puting..lengan himpit tetek bagi terkepit..konon nak bagi nampak lurah lebih menonjol pastuh snap gamba dari atas supaya nampak yg dalam baju tu… buat pulak muka bersyahwat sambil lidah terkeluar.. what the hell..saje menambah bilangan owang laki masuk narakka jahanam

25. Kau buat facebook ni macam medan memperagakan diri..kau upload beribu ribu gamba muka kau je sampai 10 album.. bila ade org puji kau jawab ‘ala shayer tark syomel pown..beshe beshe jew’ nyampah siot

Wuhuuu.. Awe-awek jangan jadi macam ni ye..


diamitulebihmulia............

DIAM?? ada rahsia di sebalik nya

LEBIH BAIK MULIA dan LOW PROFILE

Kita asyik berbicara setiap masa.. Bicara yang baik membawa kepada keselamatan dan kebaikan pada orang lain. Jika bicara tidak mengikut adabnya.. kerana mulut badan binasa! kita akan merana dunia dan akhirat. Lidah yang dikurniakan oleh Allah itu tidak digunakan untuk berbicara sesuka hati dan sia-sia. Oleh itu DIAM adalah benteng bagi lidah manusia macam kita daripada mengucapkan perkataan yang sia-sia..

Kata-kata hikmah berpesan :
“Banyak diam tidak semestinya bodoh, banyak bicara tidak semestinya cerdik, karena kecerdikan itu buah fikiran, orang cerdik yang pendiam lebih baik dari orang bodoh yang banyak bicara.”

Hikmah DIAM ini merupakan
•Ibadah tanpa bersusah payah
•Perhiasan tanpa berhias
•Kehebatan tanpa kerajaan
•Benteng tanpa pagar
•Kekayaan tanpa meminta maaf kepada orang
•Istirehat bagi kedua MALAIKAT pencatat amal
•Menutup segala aib.

Rasulullah juga ada berpesan dalam hadisnya mengenai kelebihan DIAM yang bermaksud :
“Barangsiapa yang banyak perkataannya, nescaya banyaklah silapnya. Barangsiapa yang banyak silapnya, nescaya banyaklah dosanya. Dan barangsiapa yang banyak dosanya, nescaya neraka lebih utama baginya”.
(Riwayat ABU NAIM )
“Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhirat, maka hendaklah ia berkata yang baik atau diam”.
( Riwayat BUKHARI & MUSLIM )
“Barangsiapa diam maka ia terlepas dari bahaya”.( Riwayat AT-TARMIZI )

Akhir kata kita sebagai manusia tidak akan dapat mengalahkan syaitan kecuali dengan DIAM. Jalan terbaik ialah DIAM kalau kita tidak dapat bercakap ke arah perkara-perkara yang mulia. Bicara yang baik adalah lambang hati yang mulia dan bersih yang bergantung kepada kekuatan iman pada diri manusia tersebut.

Saturday, 14 January 2012

janganizinkanakujatuhcinta....

Ya Allah,
Andai masanya belum tiba,
Jangan izinkan aku untuk jatuh cinta,
Aku memohon agar Kau tunjukkan jalan,
Agar Kau tunjukkan aku tuntutun yang perlu aku lakukan,
Jauhkanlah aku daripada kemaksiatan,
Jauhkanlah aku daripada perkara yang tidak dapat memberi manfaat,
Dan jauhkan aku daripada perkara yang Engkau murkai, Agar aku dapat menjaga diri.


Ya Allah,
Jika aku jatuh cinta,
Izinkanlah aku menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut pada-Mu,
Jadikanlah aku yang mencintainya kerana agama yang ada padanya,
Jika dia hilangkan agama yang ada dalam dirinya,
Maka hilanglah cintaku padanya,
Sesungguhnya, cinta yang suci itu tidak buta.

Ya Allah,
Dan jika dia mencintai aku,
Biarkanlah dia mencintai aku kerana agama itu juga,
Asalkan dia tidak lebihkan cinta kepadaku melebihi cinta kepadaMu,
Supaya cinta itu bersemi di lembayung keredhaan-Mu,
Kerna dari situ lahirlah rahmah dan mawaddah dalam rumahtangga.

Ya Allah,
Jika ini bukan masanya,
Jika ini belum saatnya,
Dan jika Kau tahu kami belum bersedia,
Selamatkan kami,
Jarakkan kami,
Pisahkan kami,
Agar kami jauh dari khilaf yang merosak izzah dan iffah,
Agar kami tak mengundang murka-MU,
Agar kami dapat lebih menjaga hati,
Agar hati menjadi yang diredhai ilahi.

Ya Allah,
Andai dia bukan untuk ku,
Andai dia bukan jodohku,
Maka berilah ganti yang lebih baik buatnya,
Berikanlah dia insan yang benar benar terbaik buat kehidupannya,
Insan yang benar-benar mampu memimpinnya ke syurga-Mu,
Dan bantulah aku untuk memperbaiki diriku,
Agar aku kukuh dalam mencari cinta-Mu.

Amiin..

Thursday, 12 January 2012

apanakkata????....

hm....hm.....hm.....x taw nk ckp pa la....bru bek perang dunia y kebapa pon x taw la...hm....hm...hm....otak btoi srabut......x taw la nk wat pa....x taw nk wat cmna....hm....btoi2 penin ni....suma y saia wat...msty x btoi....blom ckup matang ka?????bla...bla....bla.....

x pa-II xcept ni sbg cara utk aku nk kd dewasa ni....lex-II..jgn dok teriak dah nah....sabaq byk-II taw....lululululu......ish....otak btoi2 kosg ni....saia x taw nk ckp pa la...tlg la....sat-II,,,tgu noh....sat ja....lapaq la plak....<saia xkan mogok mam sb laki dah,,,cam bodo ja>huh!!!!!!

k-II...abeh mkn dah.......hm.....nk kata pa x taw.....ish...btoi-II xdak idea......nk habaq apa la....ampa suma nk taw apa?????

k-II...saia x maw la cita y private-II.....biaq la rahsia....xsuka la cita hal pribadi ngn org.....biaq la suma jd buku kat aty saia ni.....terkubur bsama2 jasad saia nt.....

klau nk ckp hal boy friend,,,,hm.....x dak la...x dak ag jmp y btoi-II nak..y jmp suma nya hampeh la.....hm.....klau dok sembg hal boy-II ni nt...org kata "DESPARATE" lak....so....biaq saia diam tu ag sng kan...apa???cita psai y pnh wujud dlm aty???x maw la...kan dh ckp biaq rahsia....bak kata budak sorg ni..."kubuq org mati jgn dok p korek"...bla...bla....bla....

ish-II....k-II..story-II sai kami la...hahahahahhaahhha......saia sorg y sensitif....ish,,x taw la sejak bila dok sensitif ni...dulu rock ja....huhuhu.....saia jgak sorg y panas baran....mmg akn hot bila ngn org-II y tuuuuuuuutttuuuuutt....pliz try later..hakhak...ntah papew r ko.....cm good-II ja..hihihi......tp hot-II pon...saia still manja ngn org k....hakhak....

k-II,,,saia suka sgt kwn ngn org.....bila dah jdik kwn...saia suka manja-II...tp bkn nk gegeh o gedik,,,,juz manja k..manja-II saia skadar nk melawak..etu ja....jgn la salah sgka....tlg la weiii.....bole kata org-II y jd kwn  isi n kuku saia adalah laki....tp saia masih taw...btas kwn antara laki n pmpwan...x pnh r nk wat bnda-II y bole jtuh kan maruah saia.....n also my kaum kerabat k....

saia kurg kit ngn pmpwan...bkn sb nk "gatai ngn jantan k"....xdak masa nk bajet hot,,bajet segak...bajet cun o papew....pmpwan ni..suka jga tepi kain org...tu y x bopa minat tu...dok-II jga tepi kain org..kain sdiri y carik....mmg la,,jga tepi kain tu org tua-II kata bek....tp...bpada-II la...xkan smp hal dlm kain pon nk jga kot....hm-III.....mcm-II la...

lagi????hm...apa hah????

hah,,ni psai smbg blajaq????agk-II apa y aku dpt hah????klau bole nak y masak-II la sb tu y saia nk....doa-II kan k..

hm.....nk mrepek pa lagi la nih....btoi-II bosan la....nk msg-II..balak x dak....encet pon sunyi ja...agk-II spa la y jd teman idop saia hah????org dia cmna hah????rupa n sifat dia cmna???y pntg,,dia bwk saia kat jln Allah n  pandai jga saia....also,,tima saia dgn apa y saia ada.....

wah-III..dah-III...x larat nk karut dh..nt saia share story bez-II k..ni sj ja gatai tgn nk taip..boring sgt-II.....

menanti dgn pnuh ksabaran...
trima dgn pnh ke-redhaan.....

lebiu ampa suma!!!!





Sunday, 8 January 2012

ceriakan hidupmu....

2012...wah dah sminggu taun bru kan3????sat sja...umoq pon dah makin dekat ngn kuboq...ish..takot la...amal x ckup ag nk bwk p hadap "pencipta" ni....mcm tag kine saia...klau "dia" nak ambik saia..biaq la dlm keadaan saia elok...x maw la dlm keadaan y wat "dia" murka kat saia...

taun baru....idop baru....hope,suma nya bek...no kontroversi lg....nanak idop aman2 taun ni...ubah ke arah positif k...huhu...sudahi perih y lalu...tros memandang ke depan...jgn toleh ke blakg dah...sb jln kat depan nuh lagi jauh nk kn lalui....harap..jln2 ke depan ni..sentiasa dlm jln y btoi...minx jauh dgn jln y terbabas....

lupakan sejarah2 y mlukakn aty...bgn dgn aty y bersih n penuh "hidayah" ALLAH....amin....dugaan2 ya saia dpt sbelom ni "dia" bg utk saia lbih  patuh kat "dia"..."dia" x maw saia lupa "dia"....

utk ampa y dah byk  bantu dlm idop saia....y bg saia epy...n suma positive thing..thanx byk2 k...saia xkan lupakan ampa suma...utk y dah lukakn aty saia n mconteng arang kat muka saia..atau papew negative thing y ampa wat kat saia...saia maafkan ampa...saia trima sbg ujian dr Allah...hrp...ampa brubah n dapat "hidayah" Allah k....

saia bkn nak wat bek...atau nlakon bekk.sum ada klebihan n klemahan...suma x perfect...saia taw..pgai saia x la bek mn pon...tp alhamdulillah...suma tu saia dpt ubah ngn ambik suma y kwn2 saia tgoq tu...bkn leh brubah tros kan..ckit2 la...klau brubh tros satg dia jd hangat2 taik ayam ja....2 dia kn plahan2...

dgn hadir >si dia<  bt taun baru saia,,ag smangat la kan....hihi....bkn gatal...juz epi bla ada y mnemani...btoi x???tmbh2,,org y kita cari slama ni....hihi...x lupa jgak famili saia...condition kami dah mkin elok...alhamdulillah..harap2 pas ni kmi ag elok la...x cm dulu2 dah..nanak epi2...amin..semoga,doa2 saia dmakbulkan Allah...

walaupon.taun bru ni mula ngn bnda sdih...saia taw sum dah hikmah nya...nk taw???saia dpt tawaran p mesir,,,bljaq medic..tp kn reject sb saia x blajaq biologi..sdeyh la...nanak jd doktor...tp x pa...ada ag bidang saia minat...masak...mmg minat sgt..suka la bab2 msak ni...saia akn troskan dgn kos ni...hrp,,akn mjadi la...tlg2 la doa kan sama k...hihi....

k la..akhir skali...dah penat bletiaq...saia doakan idop anda suma dapat rahmat dri Allah...syg ampa suma ketat2...jgn noti2 taw....jga dri tu...dah bjaya jgn lupa darat taw....

salam sayang
dhia diyana

Wednesday, 4 January 2012

gadis semasa...

gadis semasa-tajuk lagu yuna....story psai idop pmpwan muda mudi kat bandaq,,story bg cita ana ni lak psai khidupan manusia akhirul zaman y kian leka ats ksenangan  dunia n lalai dlm mcari kmewahan akhirat..malah tidak gentar mlakukan laranggan Allah.....astafirullah hal azim..no human is perfect..tp kita bole wat dri kita jd perfect..ana skadar mberi cebisan nasihat yg ana hrp dpt mngubah idop mnusia y smakin alpa ni...xspecially too kaum hawa....bkn nk kutuk kaum sdiri..tp...nk tegok..x dak niat nk mjatuh kan kaum sdiri...lagipon..klau kita renung blik tjemahan Al-quran nur karim...kaum y plg byk kat neraka adalah kaum hawa,,,sedangkan...kaum hawa amat mudah nk msuk syurga...ampa nk taw x sbb apa kaum hawa byk kat neraka????sat aku nk list bg kat ampa....:
  1. >pakai pakaian x ckup kain-klau dah alang2 pkai 2 niat nk tutup aurat,,tlg la tutup spenuhnya dgn smpurna,,x yah la dok pakai ikt dan ja..bila pkai tudg segak,,paki pulak bju n suar adk2 ampa...ampa dok jln pi mai2 2..kaum2 adam ni dok prati...ampa dok syok..konon ampa segakk,,ada org minat..pdahal y kaum adam 2 dok scan ampa pnya yg kat dlm 2..dok byg besaq mna,,saiz bpa...spanjang jln ampa 2...bpa org pnya dok tgok....bygkan bpa byk dosa ampa tgg...ampa x ksian kat mak pak ampa ka nk kn mjawab kat akhirat esok nuh...bila org jantan dok ngutuk kata ampa..ampa kalut nk trik muka....
  2. >mulut org pmpwan la ni...kerja nk mgata kat org..nmpk slh ckit..ampa p la tgok cra elok..ampa xyah dok ngta kot blakang...bila ampa dok ngata kot blakang..ngn ampa ngn dia dpt dosa..skurang2 nya...bila ampa tgoq dia..ampa dpt dosa n dia x kan wat lagi dah slh dia 2....
  3. >org pmpwan la ni...suka sgt dok kcaw laki org...apa msalah ampa la ni hah???ank teruna byk ag y kat luaq nuh..smp ada y jd bujang tlajak..awt ampa x p kalut ambik dia..laki org y dah ada bini branak pinak  y ampa brebut..y lagi wat kembang tekak ana...smp y dah x dak "benih" pon ampa gilar smp sggup minx tlg "setan" bg dia mlekat kat ampa...astaga...ampa taw x,,benda 2 syirik....kubuq x tima bla ampa mati...tobat la wahai kaum hawa....
  4. ada lagi,,ni hal kaum hawa y dh sah mjadi teman idop kaum adam...gilar dok cri "ank ikan"..mama,ibu,umi,mak,mami dll,,y dok wat pagai cmni..minx2 la "taubat" k..bkn "tau buat"...insf la..x ckup lagi ka laki ampa dok lyn ampa??klau ampa asa x ckup..ampa p ckp ngn laki ampa elok2..msty laki ampa nk wat aih kat ampa...
  5. too..kaum hawa y telah bcerai mati atau bcerai idop,,ampa jgn la dok bzina..klau ampa nk..ampa kwen la..cri laki kat dri ampa..kwen..x yah dok wat maksiat...
  6. wat si dara lak...jga la dri ampa...byk cra ampa leh cri dit,,bkn ngn cra jual maruah ampa 2..ampa x takot y dok tgk ampa kat "atas" tu..y dok catit kat "kiri kanan" ampa 2....awt la ampa jd cmni....                               
klau nk ckp,,nk tgoq...mmg byk ksalahan kaum hawa ni...sb 2 kaum kita byk dok nginap kat neraka nuh...aku wat cmni pon...sb "hubby" aku slalu tgoq ksalahan kaum kita ni...x dak niat nk ngutuk kaum sdiri atau hina kaum sdiri k.....renung2 kan n slamat beramal...

ana tulis suma ni..bdasarkan kisah2 benar y berlaku skrg..bkn rekaan...