✿السلام عليكم✿
✿ just an expressive person who loves to write ✿
✿ sometimes , i write to encourage and give hope, to others ✿

Wednesday, 4 January 2012

gadis semasa...

gadis semasa-tajuk lagu yuna....story psai idop pmpwan muda mudi kat bandaq,,story bg cita ana ni lak psai khidupan manusia akhirul zaman y kian leka ats ksenangan  dunia n lalai dlm mcari kmewahan akhirat..malah tidak gentar mlakukan laranggan Allah.....astafirullah hal azim..no human is perfect..tp kita bole wat dri kita jd perfect..ana skadar mberi cebisan nasihat yg ana hrp dpt mngubah idop mnusia y smakin alpa ni...xspecially too kaum hawa....bkn nk kutuk kaum sdiri..tp...nk tegok..x dak niat nk mjatuh kan kaum sdiri...lagipon..klau kita renung blik tjemahan Al-quran nur karim...kaum y plg byk kat neraka adalah kaum hawa,,,sedangkan...kaum hawa amat mudah nk msuk syurga...ampa nk taw x sbb apa kaum hawa byk kat neraka????sat aku nk list bg kat ampa....:
  1. >pakai pakaian x ckup kain-klau dah alang2 pkai 2 niat nk tutup aurat,,tlg la tutup spenuhnya dgn smpurna,,x yah la dok pakai ikt dan ja..bila pkai tudg segak,,paki pulak bju n suar adk2 ampa...ampa dok jln pi mai2 2..kaum2 adam ni dok prati...ampa dok syok..konon ampa segakk,,ada org minat..pdahal y kaum adam 2 dok scan ampa pnya yg kat dlm 2..dok byg besaq mna,,saiz bpa...spanjang jln ampa 2...bpa org pnya dok tgok....bygkan bpa byk dosa ampa tgg...ampa x ksian kat mak pak ampa ka nk kn mjawab kat akhirat esok nuh...bila org jantan dok ngutuk kata ampa..ampa kalut nk trik muka....
  2. >mulut org pmpwan la ni...kerja nk mgata kat org..nmpk slh ckit..ampa p la tgok cra elok..ampa xyah dok ngta kot blakang...bila ampa dok ngata kot blakang..ngn ampa ngn dia dpt dosa..skurang2 nya...bila ampa tgoq dia..ampa dpt dosa n dia x kan wat lagi dah slh dia 2....
  3. >org pmpwan la ni...suka sgt dok kcaw laki org...apa msalah ampa la ni hah???ank teruna byk ag y kat luaq nuh..smp ada y jd bujang tlajak..awt ampa x p kalut ambik dia..laki org y dah ada bini branak pinak  y ampa brebut..y lagi wat kembang tekak ana...smp y dah x dak "benih" pon ampa gilar smp sggup minx tlg "setan" bg dia mlekat kat ampa...astaga...ampa taw x,,benda 2 syirik....kubuq x tima bla ampa mati...tobat la wahai kaum hawa....
  4. ada lagi,,ni hal kaum hawa y dh sah mjadi teman idop kaum adam...gilar dok cri "ank ikan"..mama,ibu,umi,mak,mami dll,,y dok wat pagai cmni..minx2 la "taubat" k..bkn "tau buat"...insf la..x ckup lagi ka laki ampa dok lyn ampa??klau ampa asa x ckup..ampa p ckp ngn laki ampa elok2..msty laki ampa nk wat aih kat ampa...
  5. too..kaum hawa y telah bcerai mati atau bcerai idop,,ampa jgn la dok bzina..klau ampa nk..ampa kwen la..cri laki kat dri ampa..kwen..x yah dok wat maksiat...
  6. wat si dara lak...jga la dri ampa...byk cra ampa leh cri dit,,bkn ngn cra jual maruah ampa 2..ampa x takot y dok tgk ampa kat "atas" tu..y dok catit kat "kiri kanan" ampa 2....awt la ampa jd cmni....                               
klau nk ckp,,nk tgoq...mmg byk ksalahan kaum hawa ni...sb 2 kaum kita byk dok nginap kat neraka nuh...aku wat cmni pon...sb "hubby" aku slalu tgoq ksalahan kaum kita ni...x dak niat nk ngutuk kaum sdiri atau hina kaum sdiri k.....renung2 kan n slamat beramal...

ana tulis suma ni..bdasarkan kisah2 benar y berlaku skrg..bkn rekaan...

No comments:

Post a Comment