✿السلام عليكم✿
✿ just an expressive person who loves to write ✿
✿ sometimes , i write to encourage and give hope, to others ✿

Saturday, 22 September 2012

terasingkah kita ?





semua orang ingin n ada niat dlm hati utk berubah . mksdnya , change from bad to good , and from good to finest . kita mesti selalu dengar atau  cakap kat diri sendiri :

"eh , aku nk berubah jadi baik la "
samada dri rakan terdekat , diri sendiri , ahli keluarga atau org sekeliling . ya , sebab fitriah kita , manusia yg sukakan kesucian dan kebaikan , asal usul kita juga dr tempat yg suci , iaitu , dari Jannah ( syurga ) , tempat paling suci dan indah . 

tapi , bg sy , kita semua sudah pon dlm proses perubahan .
" eh , yaka , apa facts nya ?? "
ya , kita perlu sedia maklum , yg dunia ni sedang berubah . cuma yg lainnya , dunia ni tengah berubah menentang fitrah manusia . perlakuan yg mendatangkan dosa semakin meningkat , mcm tu jugak jenayah . jelas lagi bila perlakuan maksiat tidak lagi asing , dimana saja dlm pelusuk dunia ni , mesti ada berlaku maksiat . yg ingin buat kebaikan pon , lagi takut pada pembuat jahat  , tidak pada ALLAH .
atas facts ni , individu yg nk berubah pon , asa diri tersangat kerdil dan x bersedia . kes ni , sebab depa rasa jalan yg depa nk lalui bertentang dengan fitrah jalan kat dunia ni . senang cerita , jln nk p arah kebaikan n jln dunia ni bukan lorong yg "one way" .

rasa takut utk ubah ke arah kebaikan ni , akan jadi dekat manusia yg takut diri dia " dipulaukan " atau diasingkan atau dipinggirkan oleh manusia len . kes ni jadi dekat manusia yg hidup utk dunia semata mata .

sy pon penah rasa dan sedang rasa jadi " depa " kat atas ni . hidup terlalu utk dunia . xmaw nk jadi asing kat dunia ni , yg rata rata nya , beragama islam tapi x amalkan cara hidup islam . astafirullah hal hazim .

" come on la , mana hot pakai n cakap n peragai mcm ustaz / ustazah ni "

tapi dlm hati ni , memberontak ckap :

" aku bukan di jalan yg betul "
hidup mmg enjoy , tapi , mcm ada yg x sempurna n x kena . kenapa ?? sebab kita hidup menentang fitrah asal usul kita . mcm " takut dgn bayang bayang sendiri "
klau berubah ikut fitrah ni  asing kat dunia ni , percayalah ALLAH akn bersama kita yg asing ni . sebab yg cipta fitrah kita tu kan ALLAH , bukan dunia .


Daripada Abu Hurairah r.a., "Islam mula tersebar dalam keadaan asing. Dan ia akan kembali dagang asing. Maka berbahagialah (beruntunglah) orang yang bersama Islam ketika ianya asing”. 
[HR Muslim]

persoalannya :

" mcm mn kita nk dpt kekuatan utk berubah . . . ? "
jawapan sy senang ja :
" cari ALLAH s.w.t. , berubah lillahi ta'ala . sebab ALLAH , sebab DIA sumber kekuatan kita . bilamana kita rasa dunia ni tgh ejek kita n hina kita sebab berubah melawan fitrah dunia yg "one way" ni , kita muhasabah diri kita , tanya hati kita , kita hidup utk ALLAH atau utk dunia . . . ??
 
tapi renungkan persoalan ni , cari jawapan yg sebenarnya :
" adakah jalan kita ni , mengubah diri kita sendiri atau kita yg jd mangsa perubahan dunia ni . . . ? "   



assalammualaikum .

2 comments: